IK Multimedia schudt de boel op met hun eerste synthesizer: UNO!

12 October 2018

IK Multimedia schudt de boel op met hun eerste synthesizer: UNO!

Maar nu doet IK Multimedia pas écht mee met de grote spelers! Ze brengen namelijk een zeer betaalbare analoge 2 stemmige monofone synthesizer op de markt met talloze mogelijkheden: de IK Multimedia UNO.
Naast natuurlijk het heerlijke analoge geluid uit de oscillatoren, zit er een multi modus (LP, HP, BP) 2-polig resonantiefilter op evenals een analoog drive circuit. Hiermee geef je je geluiden net een extra randje en warmte. De synthesizer is monofoon, wat wil zeggen dat je maar één toon tegelijkertijd kan spelen. Wel heb je dus 2 afzonderlijk in te stellen oscillatoren met keuze uit zaagtand, driehoek, en blokgolf met pulsbreedtemodulatie (PWM). Je kan hier naadloos doorheen scrollen, waardoor je ook een mix van golfvormen kan instellen. Ook zit er een witte ruis generator ingebouwd! Je moduleert het volume en filter doormiddel van de attack, decay en release instellingen. De LFO (low frequency oscillator) is een andere modulator en heeft sinus, driehoek, blokgolf, zaagtand omhoog, zaagtand omlaag, random en sample-and-hold golfvormen om de toonhoogte, filter of volume mee te moduleren. Je kan overigens natuurlijk zelf het gewenste geluid synthetiseren, maar er zitten ook 100 extreem bruikbare presets aan boord van de UNO.

Wat maakt de IK Multimedia UNO uniek?

De workflow van deze compacte synth is waanzinnig makkelijk. Naast 7 draaiknoppen, is hij uitgerust met aanraakgevoelige pads. Via een matrix linksboven zijn de meeste parameters in te stellen. Hieronder staan 5 performance effecten (dive, scoop, vibrato, wah en tremolo) waarmee je het geluid tijdelijk kunt moduleren, zolang je de pad ingedrukt houdt. De 16-staps sequencer slaat ook parameter veranderingen op van 20 parameters en de arpeggiator heeft maar liefst 10 verschillende modi en een bereik van 4 octaven. De delay is gesynchroniseerd aan het tempo en brengt het geluid nog net wat meer tot leven. Wat ook opvallend tof is aan deze synthesizer, is dat je uit 13 verschillende voorgeprogrammeerde toonladders kan kiezen.

Je hoeft natuurlijk niet live in te spelen dankzij de MIDI in- en uitgangen en USB aansluiting. Er is zelfs een editor voor Mac / PC te downloaden zodat je UNO naadloos kan integreren met je DAW. Hiermee kan je parameters instellen en onbeperkt presets opslaan. En uiteraard volgens IK Multimedia standaarden kan je hem ook aansluiten op je iPhone of iPad!

Ben je nog steeds niet overtuigd? Beluister hier onder een aantal geluidsvoorbeelden, volledig gemaakt met de IK Multimedia UNO: