Arturias Beatstep Pro 2 - firmware update

28 June 2017

Arturias Beatstep Pro 2 - firmware update

De Beatstep Pro is al een tijdje één van de meest geliefde sequencers van dit moment. Dit is niet gek want de Beatstep Pro beschikt o.a. uit 2 monofone ‘melodie’ sequencers, 1 drum sequencer en is al gauw makkelijker en overzichtelijker te besturen dan de meeste anderen sequencers. Om het allemaal zelfs nog aantrekkelijker te maken introduceert Arturia nu hun nieuwste firmware waarmee de Beatstep Pro naar het volgende niveau wordt gebracht.

Wat is er nieuw?

'Polyrhytm mode' in de Drum Sequencer

Met de nieuwe polyrhytm functie in de drum sequencer kan je verschillende lengtes geven aan de 16 verschillende drumsequences. Zo kan je bijvoorbeeld een 4/4 kick combineren met een 5-staps hi-hat en 9-staps snare. Hierdoor zal de drumloop constant blijven variëren wat voor hele toffe resultaten kan zorgen!

Nieuwe Roller / Arpeggio functie

De Beatstep Pro was al een sequencer van zeer hoog niveau en met de nieuwe roller / arpeggio functie gaat de sequencer zelfs nog een stapje verder. Wanneer je de touch strip vasthoudt en op een bepaalde pad drukt (in 1 van de 3 sequencers), dan zal het geluid zich op de desbetreffende snelheid en pitch gaan loopen. Wanneer je dit met meerdere pads doet in de melodische sequencer, dan zullen er zelfs arpeggio’s ontstaan. Ook kun je dit alles in combinatie met een real-time opname gebruiken waarmee je de gehele sequence kunt ‘herschrijven’.

Octave randomization

Wanneer je er van houdt om je muziek onvoorspelbaar te maken, maar nog steeds de controle over je eigen muziek wilt houden, dan is deze functie wat voor jou! Wanneer de Octave Randomization functie aanstaat, dat zal het octaaf van de actieve stappen één of meerdere octaven omlaag of omhoog worden verschoven op willekeurige momenten.

Pad-gebaseerde Step editing

Voorheen ging het editen van noten binnenin de melodische sequencer door middel van de 16 draaiknoppen of het handmatig inspelen van de noten. Met de nieuwe firmware update kan je ook noten ‘intekenen’. Dit doe je door een bepaalde pad/noot ingedrukt te houden en vervolgens op de bijhorende stappen drukken om de timing van deze noot te bepalen. Vooraal bij sequences waarbij een bepaalde noot vaker terug komt is dit zeer handig.

Andere verbeteringen

Naast deze grote veranderingen zijn er nog een aantal ‘kleinere’ veranderingen.

  • Opslaan van ‘chains’
  • Volca compatibiliteit
  • Wanneer de looper wordt gebruikt, kun je nu het start-punt van de loop bepalen.
  • In de drum-sequencer zit nu ook een ‘tie’ functie, waarmee verschillende steps met elkaar worden verbonden.
  • Global tempo mode
  • Verminderde ‘jitter’ naar onmerkbaar niveau

De nieuwste firmware van de Beatstep Pro is nu verkrijgbaar via Arturia