Wavetable synthese, wat is het en waarom is het interessant?

8 May 2021
tips , software

Wavetable synthese, wat is het en waarom is het interessant?

Wavetable synthese vindt zijn oorsprong in de jaren ’80, maar is weer helemaal hot. Meer weten? Lees ons blogbericht!

De techniek

Waarbij je normaal gesproken op een synthesizer meestal gebruik maakt van golfvormen als saw, triangle, sine en square, gaat dit bij een wavetable synth toch net even anders. Zo zijn de golfvormen zoals eerder genoemd meestal vrij complex en deze golfvormen kunnen vaak ook op interessante manieren worden bepaald. Zo hebben alle wavetable synths veel verschillende voorgeprogrammeerde golfvormen, maar het is vaak ook mogelijk om zelf golfvormen te maken door het bijvoorbeeld in te tekenen. Nog een mooie bijgelegenheid is ‘morphing’. Met morphing zorg je ervoor dat je op een soepele manier door verschillende golfvormen heen gaat. Op deze manier kun je bepaalde bewegingen in de klank brengen die niet te bereiken zijn met andere soorten synthese. Deze 2 punten, gecombineerd met alle andere functies op jouw favoriete wavetable synthesizer, zorgen ervoor dat je tot enorm complexe sounds komt!

De gear

Voor wavetable synthese kun je zowel hardware als software gebruiken. Op hardware gebied is op dit moment onze favoriet de ASM Hydrasynth. Deze monsterlijke synth heeft eigenlijk alles wat je wilt van een wavetable synth: Enorm veel verschillende golfvormen, een interessante modulatie-matrix, een duidelijk interface en een waanzinnige sound. Als je het liever iets goedkoper wilt, maar niet te veel wilt inleveren op klankmogelijkheden, dan is de Modal Argon8 een goede optie. Wil je liever een all-in-one synth, die naast de standaard vormen van synthese ook wavetable synthese integreert? Bekijk dan eens de Korg Minilogue XD of de zeer populaire (en zeer betaalbare) Arturia Microfreak.

Op software gebied zijn er ook veel interessante opties. Zo is de plug-in Serum al jarenlang een populaire keuze, maar bekijk ook vooral eens de Wavetable synth van Ableton! Deze software synthesizer zit standaard geïntegreerd in Ableton Live 11 Suite en biedt je alles om aan de slag te gaan met wavetable synthese.