Sync is je vriend - DJ Craze

21 August 2019
tips , software

Sync is je vriend - DJ Craze

Een paar maanden geleden zei DJ Craze, 3-voudig DMC winnaar en oud-leerling bij het DJ Mag HQ, dat Sync je vriend is. Waarom?

Een paar maanden geleden zei DJ Craze, 3-voudig DMC winnaar en oud-leerling bij het DJ Mag HQ, dat Sync je vriend is. Het is best een verrassing dit uit de mond van een award winnende DJ te horen, wiens DMC kroon onder andere te danken is aan zijn onwijs goede mix kwaliteiten. Nu de ‘Sync discussie’ bijna helemaal over is, leek het ons (lees ook: DJMag - de maker van dit artikel) een goed idee om hem te vragen naar zijn visie op DJ technologie. En wat zal, na ‘Sync', de volgende hulpbron voor DJ’s zijn?


Waarom denk je dat ‘Sync’ zo een vies woord is in de DJ community?

Ik denk dat het een vies woord is in de industrie, omdat het geassocieerd wordt met het niet kunnen mixen en het niet respecteren van de cultuur. De oudere DJ’s hebben de sync knop een schande gemaakt, omdat zij vinden dat je moet leren DJ’en op dezelfde manier als dat zij het hebben geleerd en dat is gewoon niet realistisch. We leven nu in een andere tijd en de technologie is veranderd om ons creatiever te laten zijn. De manier waarop ik het zie is, als je niet weet hoe je moet beat-matchen, dan zou je helemaal niet moeten DJ’en, aangezien dat pas de basis is. Je hebt NIKS TE ZOEKEN in de DJ-wereld als je niet eens twee platen kunt mixen. Echter gaat DJ’en niet alleen maar om het mixen van 2 platen. Het is een vorm van kunst met veel verschillende aspecten, zoals selectie, technische skills, showmanship, crowd control en kennis van muziek.


Je zegt dat je moet leren beat-matchen voordat je kunt dj-en, ongeacht of de sync functie bestaat of niet. Maar wat is de stimulans om die skill te leren als dat niet hoeft? Is het mogelijk dat een nieuwe generatie DJ's met behulp van mobiele software, laptop-software en uiteindelijk hardware - of een combinatie van deze drie - nooit echt een behoefte zal hebben om het te leren?

Je hebt gelijk, er is geen echte noodzaak om te leren beat-matchen, maar wat gebeurt er als je een Back2Back doet met een andere DJ en je hebt je beats niet helemaal goed op de grid staan? En eerlijk gezegd, als je jezelf een DJ wilt noemen, heb dan wat respect voor de cultuur en leer de basis. Het is alsof je een zanger kunt zijn en niet weet hoe je moet zingen - je kunt autotune gebruiken - maar dan ben je niet echt een zanger. Echter is het wel mogelijk dat technologie je helpt om een zanger te worden.


Als turntablist was het grootste gedeelte van je originele vaardigheden het handmatig beatmatchen van platen, welke vaardigheden moeten/zullen beatmatching vervangen als sync/AI algemeen wordt toegepast?

‘Creatief mixen’ zal beatmatching vervangen. Met ‘creatief mixen’ bedoel ik wordplay (spelen met verschillende woorden in verschillende platen), toneplay (spelen met de pitch-fader), live edits en meer technische details. Dat is waar de synchronisatie-knop van pas komt, omdat je geen tijd hoeft te verspillen aan het synchroniseren van je platen.


Kun je wat meer uitleggen over 'creatief mixen'?

Wat ik bedoel is dat naar mijn mening DJ's tegenwoordig niet veel doen. Ze maken bewerkingen, spelen hun muziek, cheerleaden op het podium, en dat is het zo ongeveer wel. Creatief worden betekent het publiek meer geven dan dat, geef ze een LIVE-edit. Misschien wat tussendoor met een komische, sociale boodschap - in ieder geval iets anders dan weer hetzelfde hoge energie-uur. Geef ze een reis met ups en downs, geef ze iets waardoor je opvalt. Geef ze iets om ze aan het denken te zetten en ze allerlei emoties te laten voelen.


Veel mensen zouden zeggen dat Sync je meer tijd geeft om creatief te zijn, maar hoe wordt die tijd nou ook echt op een creatieve manier ingevuld? In turntablism zijn er ontzettend veel mogelijkheden, met samples laten klinken, scratchen, etc., maar in andere genres zoals House en Techno lijkt dit wel lastiger, of is dat gewoon een excuus?

Nouja, dat kan allemaal worden gedaan binnen ieder genre… Een live DJ show zou niet maar gewoon een vooruit geplande DJ set moeten zijn met wat elektronische drums en een Keytar. Je kunt veel meer doen naar mijn mening.


Waarom denk jij dat sommige DJ’s en de DJ cultuur vaak zo ‘anti-technologie’ en ‘anti-vooruitgang’ zijn, waarbij ze vaak oude gear en technologie verbloemen in plaats van het pushen naar evolutie?

Dat zijn vooral de oudere DJ’s naar mijn idee en daar is ook niks mis mee. Zij willen hun cultuur behouden zoals zij er mee op zijn gegroeid en het is heel belangrijk dat dit gebeurd. Het is heel belangrijk om jonge DJ’s te leren hoe het er vroeger aan toe ging en hun de moeilijkheden te laten zien waar we toen mee te maken hadden. Maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om technologie te omarmen en de cultuur en skill levels te blijven pushen.


Denk je dat het gevoel van ‘live’ mixen veel toevoegt aan de ervaring van het publiek of gaat het alleen om de voorkeur van de DJ?

Ik denk niet dat live mixing nog zo wordt gewaardeerd als vroeger. Helaas geven veel mensen tegenwoordig niet meer om wat de DJ’s aan het doen zijn, ze willen gewoon ‘bangers’ horen. Het is geweldig om een publiek tegen te komen dat slim en open-minded genoeg is om waardering te hebben voor wat de DJ doet - die menigten zijn speciaal en ik stel die zeer op prijs.


Vertel ons wat meer over de ontwikkeling van Phase. Hoe was je erbij betrokken en waarom denk je dat de DJ wereld Phase nodig heeft?

Phase is een Frans bedrijf welke hun technologie vorig jaar heeft geïntroduceerd, maar ik was hier helemaal niet bij betrokken. Ze hebben het aan al de jury-leden (waaronder ik) bij de Redbull 3 Style World Finals laten zien in Polen 2 jaar geleden. Het zal veel veranderen voor DJ’s die nog steeds draaitafels gebruiken aangezien we ons nu niet meer druk hoeven te maken over naalden die gaan springen door de bas of naalden die skippen door wat harde wind. Hiernaast zijn veel draaitafels oud en het contact op de toonarm maakt vaak geen goed contact met de headshell waardoor het signaal naar Serato voor problemen kan zorgen. Maar met Phase hoef je je nergens meer druk over te maken. Dus voor ons als DJ’s die de feeling van CDJ’s niet fijn vinden is dit echt een game-changer.


Je hebt het over selectie en kennis van muziek - belemmert of helpt technologie juist die vaardigheden naar jouw mening? ‘Al’ op platformen als Spotify en YouTube kan ervoor zorgen dat muziekliefhebbers fantastische nieuwe muziek ontdekken, maar is er ook een nadeel aan het vertrouwen op AI en algoritmes?

Ik denk dat technologie zeker helpt bij het ontdekken van nieuwe muziek. Ik hou ervan om nieuwe muziek te ontdekken op Spotify, SoundCloud en iTunes. Ik denk dat dat is waarom veel mensen denken dat ze nu kunnen DJ’en. Dit omdat ze dankzij de algoritmes ontzettend veel nieuwe muziek op het spoor komen en denken: “Ik ben cool, ik heb nu al deze nieuwe muziek". Ik denk wel dat er ook een nadeel is aan AI om nieuwe muziek voor je te ontdekken en dat is dat je zelf niet actief op zoek gaat naar muziek. Je krijgt muziek te horen die je misschien leuk vindt, maar je wordt niet blootgesteld aan dingen die je misschien niet leuk vindt volgens de algoritmes. Dat was juist het toffe aan zelf op zoek gaan naar verborgen pareltjes. Vroeger ging je naar de plaatselijke platenwinkel in een ander land of andere stad, op zoek naar platen waar je nooit aan zou denken om iets nieuws en opwindends te ontdekken.


Sommige DJ-software raadt aan om tracks te kiezen op basis van de toonsoort, het tempo en het timbre. Is dat de logische volgende stap voor DJ-software en hardware, naarmate AI verder evolueert?

Ik denk dat het oké is dat AI nummers aanbeveelt die in dezelfde toonsoort staan. Maar nogmaals, het is aan de persoonlijke stijl en smaak van de DJ om het fris en opwindend te maken. ‘AI’ kan dat niet, het heeft geen smaak, funk of soul.


Streaming van SoundCloud, Beatport en TiDAL naar DJ-software en -hardware is ook in opkomst hebben we gezien de afgelopen weken. Wat is volgens jou de impact van deze technologie? Is het een goede verbetering om altijd alles te kunnen streamen via deze platformen?

Ik denk dat het een mooie ontwikkeling is om alles te kunnen streamen wat je maar wilt als DJ, maar ik denk niet dat het je een betere DJ maakt. Het geeft alleen die irritante mensen die verzoekjes doen nóg meer stimulans om ons lastig te vallen [Lacht]. Nee maar serieus - ik denk dat dat geweldig zal zijn voor DJ's die graag elke vorm van muziek binnen handbereik hebben.


Dit artikel is vertaald uit het Engels en is oorspronkelijk geschreven door DJMag/Declan McGlynn.