Digitaal en vinyl, gaat dat samen?!

15 September 2020
tips

Digitaal en vinyl, gaat dat samen?!
Geluk bij een ongeluk: COVID-19 geeft veel tijd om te oefenen met de meest uitdagende vorm van DJ'en: vinyl!

Tegenwoordig hebben bijna alle DJ's wel een grote digitale muziekbibliotheek. De USB of laptop kan mee worden genomen naar elke gig en hij/zij kan aan de slag gaan. Toch zijn er nog veel oldschool DJ's die het gevoel van draaien met platen niet uit hun vingers kunnen krijgen. Ook voor de scratch-DJ is het vinyl-gevoel onmisbaar.

WAT IS DVS?

DVS staat voor 'Digital Vinyl System' en zijn vinylplaten zonder muziek erop die je aanstuurt met je DJ-software. Echte vinylplaten zijn kwetsbaar. Krasjes ontstaan redelijk snel en het stof werkt zich een weg in de groeven. De groeven zijn wel nog aanwezig bij timecode-platen, maar geven enkel een digitaal signaal door. Dit signaal wordt doorgevoerd naar je mixer en laptop, waar je digitale muziek op staat. De DJ-software waarmee je gaat draaien herkent dan het signaal en leest de actie die je onderneemt met de plaat (naar voren / naar achter draaien, scratchen etc.), het wordt allemaal perfect vertaald. Alle grote DJ-software ondersteunt DVS: Rekordbox, Serato, Traktor en VirtualDJ.

VERSCHILLENDE DVS MODES IN REKORDBOX

Het draaien in 'Absolute Mode' in Rekordbox gaat dan ook hetzelfde als je met echte platen zou draaien. Als je de naald op verschillende plekken op de DVS-plaat zet, zal het ook op dat specifieke punt in het nummer zijn. De wavevorm loopt mee, net zoals dat met een digitale controller gebeurt. In 'Relative Mode' is het net als met een controller. Je kan Cue Points en loops maken en die activeren. Waar je de naald ook neerzet, het nummer zal beginnen bij het begin. 'Internal Mode' is eigenlijk de reguliere modus van Rekordbox. Hiermee kan je Rekordbox besturen met je muis of met een controller. Je kan er dus ook voor kiezen om 1 deck met een timecode plaat te draaien en de ander met een controller / CDJ. Wil je toch nog die ene vette track draaien die alleen op plaat uitgebracht is? Dan kan je kiezen voor 'Thru Mode'. Je schakelt dat deck in de software 'uit' en kan er een echte vinylplaat opleggen. Je zal geen wavevorm zien en zal het puur op gehoor moeten doen. Het geluid zal wel nog gewoon zoals normaal door de mixer komen!

WAT HEB JE NODIG?

Om met DVS te draaien is er niet veel bijzonders nodig. Om te beginnen natuurlijk 2 platenspelers. Dit kan een moeilijke keuze zijn. Mocht je met een klein budget willen beginnen kan je gaan voor de Pioneer PLX-500, de Audio Technica LP-140XP of een Reloop RP-4000 MK2. Voor de écht goede, high-end platenspelers kom je natuurijk uit bij de Technics SL-1210 MK7, Pioneer PLX-1000 of Reloop RP-7000 MK2.

Dan, een mixer! Er zijn een aantal mixers die al compatible zijn met DVS, zoals de Traktor Kontrol Z2 de Pioneer DJM-S3 of de Rane Seventy om er maar een paar te noemen van een lange lijst. Mocht je toch in één keer klaar willen zijn, hebben we een perfecte set voor je: de Pioneer DJ-Set 2x PLX-1000 met DJM-S9! Ook zijn er veel soorten timecode platen te krijgen. Je hebt ze van Rekordbox, Serato en Traktor in verschillende kleuren en maten.

Dus, de handen kunnen uit de mouwen worden gehaald en de speakers open gedraaid. DJ's klaar? Draaien maar!